Prezentare generală
a celor 14
alergeni legali
Conform anexei II la Regulamentul 1169/2011/CE (furnizarea de informații despre alimente către consumatori), în acest moment se cunosc 14 alergeni alimentari care vă pot crea sensibilitate, intoleranță sau alergie când sunt consumate. Acești alergeni alimentari sunt:
Cerealele care conțin gluten (acestea sunt: grâu, inclusiv grâu speltă, secară, orz, ovăz și tipurile hibride ale acestora) Crustacee și produse derivate Ouă și produse derivate Pește și produse derivate Arahide și produse derivate Soia și produse derivate Lapte (inclusiv lactoză) Fructe cu coajă lemnoasă, adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci caju (Anacardium occidentale), nuci pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate. Țelină și produse derivate Muștar și produse derivate Semințe de susan și produse derivate Sulfit (în concentrații de peste 10 mg per kilogram sau 10 ml per litru, exprimat ca SO2) Lupin și produse derivate Moluște și produse derivate
Excepții
Menționarea alergenilor nu este necesară dacă se regăsesc sub forma următorilor derivați. S-a dovedit științific că nu sunt dăunători persoanelor care suferă de alergii:
Gluten
sirop de glucoză pe bază de grâu (inclusiv dextroză) maltodextrine pe bază de grâu sirop de glucoză pe bază de orz cereale folosite la fabricarea distilatelor alcoolice
Pește
gelatină de pește folosită ca purtător pentru preparate cu vitamine sau carotenoide gelatină de pește sau sticlă folosită ca agent de clarificare în bere și vin
Soia
ulei și grăsime de soia complet rafinate amestec de tocoferoli naturali (E306), tocoferol D-alfa natural, acetat de tocoferol D-alfa natural și succinat natural de tocoferol D-alfa din soia fitosteroli și esteri de fitosteroli din uleiurile vegetale de soia esteri de stanoli vegetali produși din steroli ai uleiurilor vegetale de soia
Lapte
(inclusiv lactoză) zer folosit pentru fabricarea distilatelor alcoolice lactitol
Nuci
nuci folosite la fabricarea distilatelor alcoolice