Rețete Rețete

Chifle proteice

Reteta

Grup Greutate / Volum Unitate Produs
Aluat 1500 g făină 1350
1000 g Protein Plus Mix
2 l apă
65 g drojdie

Mod de lucru

Se frământă toate ingredientele cu 1.8 litri de apă, pentru 7-8 minute la viteza 1 și pentru aproximativ 6-7 minute la viteza 2. Restul cantității de apă, respectiv 0.2 litri de apă se adaugă treptat la viteza a 2-a după ce s-a format glutenul și aluatul a devenit elastic, urmărind să menținem în permanență elasticitatea aluatului.

La finalul frământării aluatul trebuie să fie elastic, să se desprindă ușor de pe cuva malaxorului și bine dezvoltat.

Temperatura aluatului se recomandă la 26-28°C, astfel temperatura apei folosită la frământare se reglează în funcție de temperatura mediului și a celorlalte ingrediente, astfel încât, la finalul frământării să ajungem la temperatura dorită.

Având în vedere că în rețetă se utilizează făină 1350, se recomandă un timp mai îndelungat de frământare la viteza 1 pentru a avea o hidratare corectă.

Relaxare: Aluatul obținut se lasă la relaxat pentru 10-15 minute, într-un vas tapetat cu făină sau pe masa de lucru, acoperit cu o folie pentru a nu prinde coajă.

Divizare: Pentru un produs finit de 100g, aluatul se divizează în bucăți de 120g.

Modelare: Bucățile de aluat se lasă la predospire pentru aproximativ 15-20 minute, pe masa de lucru, acoperite cu o folie pentru a nu prinde coajă, urmărind ca aluatul să fie suficient de relaxat pentru următoarea modelare.

Modelare finală: Cu ajutorul unei merdenele, fiecare bucată de aluat se întinde sub formă de foaie și se împăturește în formă de plic, astfel încât la finalul modelării, produsul să aibă o formă dreptunghiulară. Se decorează cu semințe de dovleac sau Seed Mix Avantaj (amestec de semințe). 

Dopsire: Se recomandă ca dospirea să aibă loc la 32°C, 78-80% umiditate relativă a aerului, pentru aproximativ 50-60 de minute. Aprecierea finalului dospirii se face prin apăsare ușoară cu degetul. Dacă bucata de aluat revine foarte ușor după apăsare cu degetul inseamna ca produsului nu este suficient dospit iar dacă prin apăsare cu degetul revine ușor, înseamnă că produsul este suficient dospit și poate trece la faza de coacere.

Crestare: Înainte de coacere, bucățile de aluat se crestează cu 2 crestături, reprezentând cele 2 diagonale ale formei dreptunghiulare. La final crestătura produsului arată ca un X.

Coacere: La cuptorul cu convecție se recomandă 210°C temperatura de coacere, pentru aproximativ 15-18 de minute, cu abur la început coacerii. La cuptorul moltivatră se recomandă 220°C temperatura de coacere, pentru aproximativ 15-18 minute, cu abur la începutul coacerii. Temperatura și timpul de coacere pot varia în funcție de gramajul produsului finit, dar și în funcție de gradul de încărcare a cuptorului.

Chifle proteice

Produse

Protein Plus Mix

Mix pentru prepararea specialităților de panificație cu conținut ridicat de proteine.